Kavram Haritalamanın İlköğretim Öğrencilerinin Hareket ve Kuvvet Kavramlarını Anlamalarına Etkileri

Authors

  • Aysel Candan Sınıf Öğretmeni, Milli Eğitim Bakanlığı
  • Lütfullah Türkmen Afyon Kocatepe Üniversitesi Uşak Eğitim Fakültesi
  • Osman Çardak Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Keywords:

Fen Bilgisi Eğitimi, Kavram Yanılgısı, Kavram Haritalama, Kuvvet ve Hareket

Abstract

Bu çalışmanın amacı, kavram haritalamanın ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin kuvvet ve hareket kavramları ile ilgili anlama ve kavram yanılgıları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışma, bir ilköğretim okulunun iki farklı 5. sınıfında öğrenim gören 50 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Sınıflardan biri rasgele deney grubu (n=25), diğeri ise kontrol grubu (n=25) olarak atanmıştır. Deney grubundaki öğrenciler, kavram haritaları ile öğretilirken deney grubundaki öğrenciler geleneksel öğretim yaklaşımı ile öğretilmiştir. Uygulama yaklaşık 6 hafta sürmüştür. Çalışmada veri toplamak amacıyla 30 soruluk bir başarı testi geliştirilmiştir. Ayrıca sınıflardan rasgele seçilen 10 öğrenci ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yürütülmüştür. Mülakat verileri başarı testinin geliştirilmesi için kullanılmıştır. Veriler t testi kullanılarak analiz edilmiştir.
Sonuçlar, kuvvet ve hareket kavramlarını anlamada, kavram haritaları ile öğretilen deney grubundaki öğrencilerin, geleneksel yaklaşımla öğretilen kontrol grubundaki öğrencilerden daha başarılı olduklarını göstermektedir. Bu başarı farkı istatistiksel olarak da anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Bu sonuçlara dayalı olarak, kavram haritalarının ilköğretim fen bilgisi derslerinde kullanılması tavsiye edilmektedir.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads

Issue

Section

Articles

Published

15.05.2006

How to Cite

Candan, A., Türkmen, L., & Çardak, O. (2006). Kavram Haritalamanın İlköğretim Öğrencilerinin Hareket ve Kuvvet Kavramlarını Anlamalarına Etkileri. Journal of Turkish Science Education, 3(1), 66-75. https://tused.org/index.php/tused/article/view/458

Similar Articles

1-10 of 411

You may also start an advanced similarity search for this article.