Values Education from Educational Administrators’ Point of View

Authors

  • Halil EKŞİ
  • Ahmet Yasin OKUDAN

Keywords:

Values Education, Education Administrator, Perception of Values Education

Abstract

Bu araştırmada eğitim yöneticilerinin okullarda yapılan değerler eğitimine bakış açılarının bazı değişkenler çerçevesinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Eğitim yöneticilerinin değer eğitimine ilişkin görüşlerini tespit etmek amacı ile “Eğitim Yöneticilerinin Değer Eğitimi Yeterliliklerini Algılama Ölçeği” geliştirilmiştir. Bu ölçek kullanılarak elde edilen verilerle araştırmaya katılan öğretmen görüşlerinin cinsiyet, eğitim durumu, görev yapılan okul türü, yönetici pozisyonu, yöneticilik kıdemi ne göre farklılaşıp farklılaşmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır.

Bu çalışma mevcut durumu tespit etmeyi amaçladığı için, tarama modelli bir araştırmadır. Ölçek geliştirme işlemleri sonucunda 22 maddeden oluşan nihai ölçek formuna Eğitim Yöneticilerinin Değer Eğitimi Yeterliliklerini Algılama Ölçeği adı verilmiştir. 3 alt faktör ve 22 maddeden oluşan ölçeğin Cronbach alpha güvenilirlik katsayısının ,825; KMO örneklem yeterliliğinin ,802 (p=0,000) ve açıklanan toplam varyansının %54,83 düzeyinde olduğu saptanmıştır.

Yapılan fark testleri sonucunda cinsiyet ve eğitim durumu değişkenlerine ait alt gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<0,05) tespit edilirken, görev yapılan okul türü, yönetici pozisyonu ve yöneticilik kıdemi değişkeninde ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Ayrıca Değer eğitimi yapan çalışanların bu alana ait özel eğitim durumu, değer eğitiminde hangi alanın önceleneceği, değer eğitiminde ölçme değerlendirmenin nasıl yapıldığı ve değer eğitiminde sorumluluğun ait olduğu paydaşların tespiti eğitim yöneticilerinin gözünden tespit edilmeye çalışılmıştır.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2011-06-15

Issue

Section

Articles

Similar Articles

1-10 of 392

You may also start an advanced similarity search for this article.